Könyvkritika: Matthew Quick - All Together Now: A remény turnébusza

Köszönöm Netflix, hogy elolvashattam ezt a csodálatos regényt! És azért írom ezt, mert van egy olyan érzésem, ha a Netflix nem csinál filmet a könyvből, akkor talán hozzánk se jutott volna el Amber Appleton története. Márpedig ezt a könyvet olvasni hatalmas élmény, Matthew Quick pedig ismét bebizonyította a tehetségét és a sokoldalúságát.

* Kíváncsi lettél a könyvre? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

Ateista vagyok, így számomra mindig élmény, ha olyan könyvet olvashatok, amiben a főhős komolyan hisz Istenben. Ambert Appleton pedig igazi hívő, templomba jár, koreai nőket tanít angolra a zene és a hit segítségével, idős embereknek dobja fel a szerdáit egy öregek otthonában, a suliban pedig ő a vezetője egy ötfős bandának, amibe olyan diákok kerültek, akiket valamiért kirekesztettek. Amber egy állati menő és imádnivaló csaj!

De miből nyeri az erejét Amber? A hitből és Jézus Krisztusból. Imádtam erről olvasni, mert csodálatos volt látni, hogy maga a hit mennyire nemes és jó dolog lehet, és a hitből nyert szeretet, erő és remény mennyire csodássá teheti az emberek életét. Ambert levetkőzte a vallás által rászőtt dogmákat, nem dobálózott keresztény értékrenddel, ő egyszerűen csak hitt Jézusban, ami számára megnyugvást és boldogságot hozott, és ott segített, ahol tudott. Bárcsak mindenki más így élné meg a hitét, ahogy Amber Appleton.

Amber hite, és a remény, ami benne él pedig a könyv második felében van igazán próbára téve, mert olyan dolgok történnek vele, hogy csak pislogtam, és sokszor elsírtam magam egy-egy történetszálon, vagy éppen beszélgetésen. És itt is nagyon szerettem azt, ahogy a hit, a szeretet és a remény vezérelte végül Ambert, bármennyire is sötétté vált a helyzet. (És komolyan, úgy kisírtam magam ezen a könyvön, mint kevés másikon).

Márpedig Amber számára különösen nehéz hinni, és mindig másoknak segítenie, ugyanis elég para anyát kapott. Az apukájuk gyerekkorában otthagyta őket, így az anyja pasiról pasira szállt, kemény alkoholista lett, a történet elejére már pedig Amberék egy iskolabuszban laknak, és fagyos január van. Nagyon haragudtam a nőre, és talán egy picit Amberre is, amiért nem kért segítséget attól a sok embertől, aki szerette őt, és mellé állt volna a bajban. De az érettsége ellenére Amber csak egy tizenhét éves lány.

Imádtam azt, ahogy Quick ábrázolta Amber személyiségét. Mert a lány egyszerre nagyon érett (azzá tette az élet), és olyan tinis, gyerekes, hogy csak pislogok. Például ez az "eskü, így van" vagy a "szupcsi" és egyéb kifejezések használata erősítette a tinis vonalat, időnként pedig Amber is kimondja, hogy ő még gyerek, és nem tud megfelelő döntéseket hozni. Szerintem nagyon klassz, hogy egy YA könyvben erre is kitérünk, mert bár fontos, hogy a szereplők a jó irányba menjenek és példát mutassanak, de időnként jó megállni és emlékeztetni az olvasót arra is, hogy egy YA hős(nő) sem lehet tökéletes.

Szerencsére a mellékszereplőknél is megmaradt ez az erős jellemábrázolás, ami tulajdonképpen Quick egyik erőssége. Mindegyik szereplő olyan komplex és szerethető volt, de a legemlékezetesebb az öregek otthona "boszorkánya" és a tanár, Frank maradt meg bennem. Utóbbinál különösen szerettem azt, ahogy Amberrel beszélt, ahogy megszabta a határokat, de eközben végig jelezte a lánynak, hogy számíthat rá. Bárcsak több olyan tanár tanítana, mint amilyen Frank, hiszem, hogy akkor sokkal jobb hely lenne a világ.

Értékelés: 10/10

Ezzel a könyvvel Matthew Quick végleg belépett a kedvenc íróim közé, mert A remény turnébusza egy átlagon felüli történet. Imádnivaló a hősnő, fontos témákat mutat be a szerző, és bámulatos az, ahogy a hit, a remény és a szeretet ereje megjelent a történetben. A filmet még nem láttam, de ezek után tutira megnézem.

Hogy tetszik a borító? Jó ránézni, olyan kis feelgood, és az eredeti borítónál mindenképpen jobb a filmes, de alapvetően úgy érzem, hogy szebb filmes borítók szoktak készülni.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Csodálatos ez a regény, kár lenne kihagyni.

A remény turnébusza - Blogturné

[restabs alignment="osc-tabs-left" responsive="false"] [restab title="A blogturnéról" active="active"]

Matthew Quick új, keserédes és szívmelengető ifjúsági regénnyel jelentkezik, melyből a Netflix filmet is készített. Tarts három bloggerünkkel az All ​together now – A remény turnébusza című kötet blogturnéján, ismerd meg egy különleges fiatal lány, Amber Appleton megható történetét, és nyerd meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt!

[/restab] [restab title="Nyereményjáték"]

Mostani nyereményjátékunkban Matthew Quick további, magyarul megjelent regényeinek címét keressük. Minden állomáson összekevertük és kiemeltük az egyik főszereplő nevének betűit, a ti feladatotok, hogy kitaláljátok a nevet, és a rafflecopter dobozba beírjátok a hozzá tartozó regény címét! (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Itt vannak összekeverve a betűk, ki is emeltem őket, hogy biztosan észrevegyétek. Ne felejtsétek el a megoldást beírni a Rafi dobozba. Sok sikert!

a Rafflecopter giveaway

[/restab] [restab title="További állomások"]

Blogturné Klub 11.27. Könyv és más 11.29. Sorok Között 12.01. Csak olvass!

[/restab][/restabs]

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.